Er det sundt at spise mørk chokolade?
Mørk chokolade er det ultimative valg, når du ønsker en sød godbid
Men hold fast! Mørk chokolade er ikke bare en lækker snack; det er som om, at den har en magisk kraft, der løfter humøret og styrker helbredet. Hvis man skal tro på de mange eksperter der udtaler sig om chokoladens effekt.
Kloge menneske spiser mørk chokolade hver dag🤩
Nye artikler dukker op med gode nyheder, hvis man er chokoladeelsker: "Spis chokolade med god samvittighed!" Mørk chokolade hævdes at gøre dig klogere, gladere, slankere og mere afslappet. Og det stopper ikke der - nogen skriver også at mørk chokolade endda beskytter mod slagtilfælde og hjerte-kar-sygdomme. I følge en dansk undersøgelse af hjernen, vises det, at personer der spiser chokolade oftere, ikke blot er bedre beskyttet mod hjerte-kar-sygdomme, men også har en bedre hjernefunktion. Fx. hvor god man er til at huske... og det er vigtigt at huske 😆. Det lyder faktisk som om man ikke er rigtig klog, hvis ikke man spiser mørk chokolade hver dag😁 og det er vi, der elsker chokolade ikke kede af.
Hvor meget skal man spise, før det har en effekt?
Men pas på. Ikke alle chokolader er skabt ens. De fleste artikler slår fast at, for at nyde fordelene skal chokoladen være mørk og indeholde mindst 70% kakao. Og nej, du kan ikke bare kaste dig over en hel plade - husk, mørk chokolade har også fedt og sukker - alt med måde som man siger.
Artiklerne slår fast at balance er nøglen, for selvom chokoladen indeholder stoffer med positive helbredseffekt, skal du være opmærksom på mængden af sukker og fedt. Så hvor meget mørk chokolade bør du nyde dagligt for at opnå den ønskede effekt?
Det er ikke selve chokoladen, men kakaoen, der er stjernen. Flavanoler, disse magiske forbindelser i kakao, regnes for at have en positiv effekt på betændelse i kroppen og forebyggelse af hjerte-kar-sygdomme. Anbefalingerne varierer, men en ting er sikkert - moderation er nøglen. Nogle siger ni gram om dagen, andre op til 30 gram. Forskning.no siger at så lidt som 6,7 gram chokolade per dag har en beskyttende effekt mod hjerte-kar-sygdomme. Men samtidig skriver de at den positive effekt aftager, hvis du overskrider 6,7 gram chokolade. Så kan du selv beslutte hvor meget du vil spise for at have det godt med dig selv😊.
Kan chokoladen regnes som en grøntsag?
Berit Nordstrand, overlæge og kogebogsforfatter, mener faktisk, at mørk chokolade bør betragtes som en af vores daglige portioner frugt og grønt. Lidt vildt, ikke? Harald Carlsen, professor på NMBU, Norges miljø- og biovidenskabelige universitet, er enig i grove træk. Carlsen siger "Flavanoler er et kemisk stof, som falder ind under flavanoider, der igen er en form for polyfenoler, som ofte kaldes antioxidanter." Nordstrand understeger dog, at det ikke er nok kun at spise mørk chokolade - du bør også spise grøntsager. Spis varieret - alt med måde! Men det overraske vel ikke nogen😊.
Hos BRODERS har vi et hav af chokolade - også +70% mørk chokolade. Se vores udvalg her.